viernes, julio 30, 2010

Tragu de Branu: Cuba-Libre Obreru

Famosu nel mundu enteru, o al menos nel mio mundu enteru, el cubalibre obreru tamién conocíu como calimochu o Kalimotxo per los más modernos, ye una d'eses bebíes que me paecen fonderamente bones pal branu y los sos calores. Bona y cenciella habría que decir perque la receta ye tan simple como echar xelu n'un vasu anchu,cubrílu con vinu tintu al gustu y completar con refrescu de cola. Una cosa que llama la atención ye que non per cenciella esta bebida dexa de tener el so ritual y la so cultura. Fae años que se descute en foros alrodiu de temes como el tipu de vinu, el típu de refrescu, que si la temperatura bona, que si el recipiente apropiáu, etc...


Yo nun se cuala ye la meyor maniera de facelu, pero sí se cual ye la que más me presta: Un vinu razonablemente bonu- un tintu xoven del añu; Rioja, Bierzo o Mancha son los mios preferíos, y refrescu de cola de los americanonos -esi de la chispa de la vida, servío todo ello con tres piedres de xelu en vasu sidra. Tastiáy-lo y cunta-y depués, veréis que ye prestoso, pallabra. Haiga Salú

6 comentarios:

masbirras dijo...

Cuántos 'kalimotxos' nos contemplan!!!

ayalgueru dijo...

Ademas ye una cosa totalmente exportable, internacional ,,, sabes quien ye muy fan del calimocho ? la mi muyer ,,, nel so mensaxe del messenger los vienres siempre tien puesto "toy calimocha" o "calimocho mode" ...

Saludos

loriu dijo...

Chela, lejos de mi intención hacer nueso el inventu calimotxil, pero sí reivindico el uso coloquial popular al estilo de los minis cerveceros castizos, las pulgas de jamón castellanas o los zuritos leoneses. Quería comentate que cuando caleyo per la villa del ilustrau y canso por tener atravesao un cachu parrocha (o un gargaxu sin ir más pallá) que nun va ni p´arriba ni en baxo y nun me escancien sidra por andar apuraos, pídoyos pa acompañar un campanu, y pocos son los que pregunten ¿qué ye eso? Tamién ye cierto haber escuchao cencerru de tinto con gaseosa o calderu, pero esto, creo, ya ye más rechifla de barra.
Prestome abondu esti artículu, con un tema tan importante como denostau, pero digno, con la seriedad que nos caracteriza, a tratar cuando abra el Bulli o casa Mahuro.

Chela dijo...

Txema, ya lo creo y muchos nos comtemplarán jejejej, Haya Salud

Chela dijo...

Ayalgueru ye que el calimocho mode ye munchu calimocho mode
Haiga Salú

Chela dijo...

Grande Loriu, Otru nombre míticu, Campanu, la duda que yo tenía ye si se refier sólo a tinto con gasosa o tamién se puede aplicar al cubalibre obreru. De la manera que sea, dellos tomamos xuntos tu y yo caleyando per la villina de xixón, del almaaaaaa
Haiga Salú