martes, noviembre 10, 2009

Seronda/Otoño

Anicia la seronda, y con ele el tiempu de recoyía, de frutu bonu. N'esta època andamos a la gueta, a coyer castañes pol monte.Con elles en Asturies faese el Amagüestu, asense les castañes en forna de leña o carbón y acompañense de sidra dulce-el mostu enantes la formentaura o sidra natural, vinu y cerveza, quesu y dulce. Asaes con un bon vasín de llechi bien frío son un postre prestosísimu. Ye época tamién de setes, d'andar pe los praos d'Asturies tres d'elles o de Perdese nun pinar del norte de Lleón, casi na raya, p'atopar una corra y coyer les que tean bones pa luego facer con elles milenta platos:guisos, revueltos, tortielles, setes a la plancha y fasta cachopos. Ye tiempu de sidra recien mayao que depués tará nos llagares fermentando y reposando fasta la primaveira cuando descorchase pa' cellebrar el fin de marzu y la llegada d'Abrile.


//Comienza el otoño y con él llega el tiempo de la recogida del fruto.En esta época se va a los montes a buscar castañas que luego se comeran asadas y acompañadas de sidra dulce-mosto de manzana sin fermentar, o sidra natural,. vino y cerveza, queso y dulce de manzana. Como postre se toman asadas, con un buen vaso de leche-fría a ser posible- son un manjar.Es época de setas de otoño. de perderse en una pradería Asturiana o en un Pinar del norte de la vecina León, en busca de una corra de la que coger las buenas setas con las que hacer luego miles de platos: guisos, estofados, revueltos, tortillas, parrilladas de setas....
Tiempo también de sidra dulce que tras pasar el invierno fermentando y reposando en los lagares se descorcha entre marzo y abril para la llegada de la primavera




Haiga Salú/Haya Salud

5 comentarios:

Catador dijo...

Y aquí que ya se están sintiendo de a poco los calores del verano!!

Un abrazo, y manda alguna foto con las setas ya listas para la envidia.

Salú!

Chela dijo...

jejejeje
The oyher way round que dirían los Anglos

Mandaré mandaré, precisamente este fin de semana intentaré hacer unas gachas de cuenca cuya base son las setas y la harina de habas o en su defecto la harina de maíz.La original lleva higado y jamón pero tu puedes sustituir por unos puerros y unas cebollitas francesas se me ocurre

Haya Salud y welcome back, se echaba de menos el humor, esto últimamente se nos está poniendo muy serio con tanta nota de cata,tanto numerito y tanta gilipollez jejejeje

Abrazu

Lúpulo Feroz dijo...

Extraordinaries semeyes. Nótase que nun les ficiste tu.
El mi llombu nun ta pa agachase pañando ni posavasos, como pa dir a castañes.

Un abrazu.
Ps: A mi sacándome de champiñones, no distingo una seta de una banqueta ni apalpando

Chela dijo...

JEJEJEJEJEJE, verdá ye porque son de mio padre del otru día que fuimos a la Güeta.Menos la de les botelles de sidra que son de fay un par de vienres que foi a tomar el vermú con mio amigu Juanjo el Mudu( y eso que ye sordu, pero bueno en Collotu son asina de listos jejejej)

Cahmpiñones debes tener abondo nel campu esi onde xuega l'equipu que delega en ti jejejeje

Haiga salú

somebody dijo...

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