lunes, noviembre 17, 2008

Cerveces de Seronda

Nel post anterior el mio collaciu Dotor, entrugabame por les cerveces que se suelen tomar n'esti tiempu asína como si conocía delles cerveces que se bebieren calentes. Como me paez una entruga interesante abondo decidime per escribir un post acerca d'esti tema. Dedicáu quede a la salú del nomáu médicu-de la barriga que diría otru collaciu pero n'esti casu italianu, a la so muyer y al so gordu que cada día tá más guapu.Haiga Salú

Si dalgo me presta de les cerveces ye la capacidá plena que tienen pa adaptase a les estaciones. los que los anglosaxones engloben nel términu seasonal, y que podríemos traducir como cerveces de temporada. Na mio opinión esto ye la expresión praútica de lo tremendamente versátil que puede llegar a ser la cerveza, de les carálterístiques propies y auténtiques que la faen ser una bebida noble con una cultura abondo grande.




A mí n'esta época y n'esta zona del norte de la península onde'l fríu pega duru cuando pega prestame tomar delles cerveces que me paecen más que apropiaes y de pasu viaxo por Europa dende un vasu, algo que m'encata facer, imaxinando sitios que visitar o recordando los visitaos y a lo so xente. Asína Vamos fasta Alemaña pa desfrutar de les Bock y les doppelbock, tan apeteceeres pa' esti tiempu. Los xermanos por exemplu n'Ochobre empezabense a beber les cerveces que habíen tao guardaes tol veranu reposando-en cueves ya sotanos fríos dende Marzu, últimu mes lo suficiente fríu como pa poder facer cerveza na época cuando nun había refrixeración industrial. A estes cerveces orixinaries de la Rexión de la Baxa Saxonia, llamaranles bock-derivación de Beck, a pocope de Einbeck el pueblo a les afueres de Hannover d'onde proveníen.Yeren, cerveces a les que sos añadía más cantidad de malta pa que les llevaúres tuvieren más tiempu actives y producieren más alcohol lo que permitía la conservación. Tamién se vió que la guarda llarga en fríu acondicionaba la cerveza d'una manera particulare, dandoy les propiedaes que güey podemos desfrutar. Les bock y doppelbock por tantu son dos de los tipos de cerveza que meyor peguen con esta época del añu.Cerveces con un poco más de alcohol, más maltoses y de más cuerpu que se adauten perfectamente al fríu de seronda y tamién a la cocína d'esta época, más consistente y como decimos equí, de platu. Añadir que son cerveces pa tomar fresques, que no fríes. Einbecker, Spaten bock, Belli-Bock, Triumphator Lowenbrau son algunes de les cerveces de temporada(aunque hayles to'l añu) que podéis beber n'Asturies na seronda. Equí, Equí ya Equí, podréis atopales.







Si dende otru vasu mos arrimamos a Gran Bretaña, ablucaremos como yos presta tomar strong ales y winter warmers. Les primeres son lliteralmente ales fuertes,oscures, maltoses, con bon gradu alcohólicu, munches d'elles con guarda en maera y mezcla de dos o más ales. La mano del mezclaor equí, como si d'un alquimiste tratariase, xuega un papel fundamental pa da-y forma a la cerveza. Son cerveces de munchu cuerpu, sabores añejos, tonos a maera, frutes forneaes, toffe y lixeramente amargaes co los llúpulos británicos. Si les pones al lláu de un bon quesu curáu, tendrás una cena perfeuta. Les winter warmer son lliteralmente eso, bebides pa calentare. Ales más fuertes, con más malta, clares o ambarines, pa que la malta muy tostada nun solape los sabores a cereal, frutes y especiaes, lleven más alcohol-alrodiu de los 5% BV lo que ye muncho pa les ales britániques y a veces, pueden tar aliñaes con miel o frutes-n'especial prunos y cirueles pases. Destacar equí que les honey porters y les milk stout pueden ser otros dos tipos de cerveces muy recomendables pa esti tiempu. A tomar a ser posible del tiempu, o fresques pero nunca fríes porque pierden el sabor. Strong Suffolk, Youngs London Ale, Samuel Smith Winter Warmer, Saint Peter's Honey Ale. Son delles de les ales que se pueden atopar n'esta època en Asturies. Equí ya Equí podéis topáles






Una tradición belga muy curiosa pa esta época ye la de la cerveza caliente. Tratase xeneralmente de lambic de frutes, preferiblemente les de guindes( Kriek) cocíes a fuéu lentu con clavu, canela, piel de llimón y un poco de azúcare prieto. Mantiense caliente n'un recipiente al usu pa poder desfrutar d'ello siempre a la temperatura ideal. Sorprendente ye la palabra porque en realidá esperes otra cosa y sin embargo la combinación de sabores, los aromas que desprendi y el calorín que da son abondu reconfortantes. N'Asturies toparasla cuando llega la Seronda y durante tóu l'iviernu Equí.







Dexo pal final la más desconocía de toes pero también la más nuesa. Collotu, como dellos saben, tuvo cervecera durante munchos años. Los trabayaores de la fábrica cuando llegaba'l fríu tomaben la cerveza del tiempu, recien fermentao, enantes de metela nes bodegues a acondicionar o xusto cuando llevaben pocu tiempu acondicionaes. Esta costumbre fizo paladar y nos meses frescos solíen preparar lo que llamaben un "Pénjamo"** ¿Y que yera eso? pues ni más ni menos que la cerveza que facíen calentada con canela na seronda y con miel y canela nel iviernu. Les cocines de los chigres, y los propios chigres enllenabense del golor de la mezcla que facía apeteceero tomar un vasu fasta a los menos cerveceros. Güey la nuesa cervecera ya nun existe más, pero en casa suelo preparar Pénjamos con DAB Dortmunder Pils y con Pilsner Urquell, porque entre les propiedaes d' estes dos cerveces situense los arumes y los sabores del Águila Negra. Facey la preba, gustaravos.


Estes, collacios, son les que yo conozco y les que tastié y tastio con gran placer cuando llega la Seronda y anicia'l fríu. Imaxino que habrá más y por ello vos paso la entruga que me ficieren a mí, pa'entre tóus, recopilar la mayore cantidá de cerveces de temporada posibles. Haiga Salú





**Pénjamo
ye el nome d'una barriada asturiana, sita nel conceyu de Llangréu ya tamién un pueblu Mexicanu, de l'estáu de Guanajuato. Ye fácil que'l home o la muyer que ideare esta bébida fueren oriundos d'ellí. Ye lo que me se vien a la sesera al descurrir l'oríxen de tan peculiar mezcla.




16 comentarios:

Lúpulo Feroz dijo...

Yo viví en Penjamo seis meses leñe. En un quinto sin ascensor. Menos mal que tenía 22 años que si ye hoy...

En cuanto al tema de les cerveces coincidimos en casi todo.
Yo añadiría alguna swartzbier que se me viene a la cabeza.
Un abrazu

Chela dijo...

na schwartzbier no muy fría o incluso calente, como les tomen los xermanos pa combatir los catarros ye un bon tragu, sí señor

Otra que me vien a la tiesta puede ser la master checa que tuvieres de cerveza del mes( cando nun se apreciaba jejeje) que de xuru pega pa con estos fríos y una Báltica 4, cerveza que tampoco sería cerveza a dexar pasar por altu.Falando de Báltika viste la Jubilee que ficieran pal anirversariu?? y la Parnasus? según ellos el no va más

Haiga Salú

P.S.- Viviste nel Pénjamo asturianu claro porque si fuere nel mexicanu ya nos lo habríes cuntao no??? jejejeje

fivixx dijo...

Tendre que probar la receta de la kriek con una Becasse que tengo en casa. La unica vez que la probé quemé la lengua en el primer sorbo y se me jodió el resto...

Esa St. Peter's Winter Ale se acaba de poner la 1ª en la lista de cervezas a probar.

Hablando del pénjamo... ¿no eras tu el que decias que la cerveza y la miel eran dos que te gustaban pero no juntas? ¡¡Caiste pájaro!!

Chela dijo...

Qué tal Fivvixx, nun dexes de probar esa Winter Ale, y la de Sam Smith porque son más que recomendables, nun lo dudes.

Efeutivamente a mi la miel y la cerveza gustenme por separao...por eso el Pénjamo que faigo ye con canela y azúcare prieto jejejejejeje

Sigo volando llibre jejejejeje

fivixx dijo...

La Winter Wellcome Ale ya cayo hace unos dias. Taba bien rica.

Ten cuidado con lo de echarle azucar a la cerveza, puede ser un sintoma de belgofilia...

Chela dijo...

Contra eso toy vacunáu a base de dosis de chimay bleue, westalle dubbel o St. Bernardus 12 jejejejeje

Catador dijo...

Jajaja, que complejo se vuelve el volar como alebritanista en cielo belgófilo ah!!! Fivixx siempre listo apuntando la aguda escopeta, aunque a este pajarillo asturiano parece que es difícil darle!!

Cerveza templada o a temperatura ambiente, a veces si doy con la correcta me vuelan la cabeza. La andechser doppelbock si la tomo de un princpio a temperatura ambiente me parece que debería estar más fría, pero cuando la tomo algo fría, basta que vaya tomando algo de temperatura para que piense cuánto perdí bebiéndola así.

Salú pajarillo borrachín!

Chela dijo...

Nun te preocupes borrachín, que resisto sin problemas y disfrutando mucho entre tanto aburrimiento belga jajajajajajaja

Y es que compañero este borrachín de ser un pájaro sería un Magpie(como me llamaban en Escocia por ser supporter del Newcastle United useáse Pega n'asturianu, Urraca en español de España.Y claro
borrachin, eso sí. Se me ocurre The Drunk Magpie puede ser un buen nombre para un British Pub jejejejejejejeje, voy a tomar una stout casi a temperatura ambiente

Haya Salud

Chela dijo...

Ostia borrachí, se me olvidaba.... muy bueno lo de la doppelbock, muy bien explicado porque es eso lo que pasa. En Alemania quizás podrías ponerla en la ventana un día de frio como media hora antes de tomarla y luego probar a ver.

Haya Salud

Lúpulo Feroz dijo...

A mi de baltikas solo me habla ludmila así que ya preguntaré.

Y mi acento denota claramente que el penjamo era el asturiano. Aunque eso no quiere decir nada. Mira a Galguera que tien más acentu de proaza que de guadalajara (mex).
Te pillaron con el azucar. Si te parece mal que lo adjunten en bélgica, no creo que te permitido ni en remedios caseros, jejeje.
Un abrazu

Chela dijo...

Naide dixo que me molestare el azúcare nes erveces belgues si les nos otros comentarios verás que delles de les mis cerveces favorites belgues lleven azúcare. Lo que me molesta ye L'EXCESU de azúcare xunto con el alcohol mal integrao, Así que de pillame nanay jejeje

Y un respeto que el Pénjamo ta a la altura de especialidad cervecera más que de remediu caseru eh!!!

jejejejeje

Haiga Salú

Anónimo dijo...

Amigo, acabamos de estrenar pagina web!
www.latabernadehank.com

Esperamos te preste! Ya nos contaras!
Tere & Tbi los taberneros hankeros

DR PILORO dijo...

Entrada magistral!!! Gracias por atender a mi pregunta.
Quizás la que tenía en mente se corresponde a la Kriek (¡disponible en la ciudad!), pero realmente me ha encantado descubrir que lo mejor lo tenemos muy cerca (como casi siempre), con esa reseña sobre los pénjamos y esas tradiciones que huelen a rescoldo celta.
Hay que quedar ya por el Paco´s, que lo tengo tan cerca!

Chela dijo...

Qué tal Doc?

Todes les que te menciono tienes en Asturies y na ciodá tamien así que nun tienes disculpa pa nun probales y dar la to opinión. Los Pénjamos a facelos en casa, ye lo meyor jejejeje


Y lo del Paco's tendrá que ser a la vuelta de Edinburgh, marcho el martes

Abrazu fonderu, Haiga Salú

somebody dijo...

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Anónimo dijo...

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