viernes, enero 18, 2008

xornáes Porter y Stout/Porter and Stout special Issue

...Cansáu y aburríu de les cerveces de navidá, decidíu a nun facer casu de la cuesta de xineru ni de dietes depuratives ni osties pero dispuestu a investigar y llevar satisfacciones, decidí dedicar los dos primeros meses de l'añu a facer una serie de cates de los estílos Porter y Stout, así como de les sus respectives variantes. Acercareme a les más prestoses, reparando en delles que tienen un valor especial,bien sea por lo orixinal de la cerveza en si mesma, bien po' la hestoria que haiga detrás. Tengo'l gustu d'aniciar La serie con la Cotoya Black, una cerveza de la producción artesanal de la Cotoya Breweries, cuyu orixen podéis lleer equí. Vaiga esti Sursum Corda a la salú del creador de tan buena cerveza.//Tired of the post- Christmas syndrome? Fed up with detox weeks, gyms and futile promises of well-behaviour? sick of cloying Belgian Chrissy specialities? So am I. To forget all that and enjoy a couple of sastifaying months I have written an special issue on Porter and Stout-and related variations- for you. I hope you can enjoy them as much as I did tasting the beers and taking down these words. The first chapter is about a rare and delicious craft ale, called Cotoya Black by the Cotoya Breweries Microbrewery.To know a little further about these beer artisan you can follow this Link Cotoya Black. A toast for you all.

Cotoya Black
Tipo: Porter (pa mi)/ Stout (pa'l cerveceru)
Fermentación:
Alta
Alcohol: 3,8%
Brewery:Cotoya Brewery. Cai Cuesta La Vega, 33010 Asturies

Cata: De color prietu escuru, aunque al trasluz da reflexos caoba-una razón pa opinar que ye Porter, frente a la opacidá total de les stout -presenta una espuma densa y uniforme que da como resultao una corona duradera y firme. En nariz da toques a cereal torrefactu, chocolates amargos y almendres garrapiñaes. Sientese'l perfume de los lúpulos de manera correcta. En boca, esa corrección faese forma con un estupendu equilibriu entre los recuerdos a café, achicoria quemada, caramelu de toffee y una leve acidez .Destacable ye'l gustu final de los lúpulos que redondeen el tragu. L'usu de cebada torrefacta- Una razón por la que'l cerveceru la considera Stout- proporciona un cuerpu sedosu y persuave aunque nun acaba de conferir-y una densidad robusta, a mi entender,y por lo tanto de Stout. Valga decir que nun ye custión que impida a la cerveza tener una textura almirable. Todo ello da a esta ale l'equilibriu característicu que,dende'l mio puntu de vista, tien una Porter-en contraposición a les Stouts que se mueven más por los lláos d'una gama que va de la dulce a la seca. En definitiva,Una gran cerveza, que esperemos quede asentada como especialidá dentro d'esti proyectu tan guapu y que evoluciona tan bien, nomáu Cotoya Breweries.//Intense dark colour with reddish highlights when held up to light. That's one of the characteristics which make me think that we are in front of a Porter- . It has a dense tan head with a good retention. Regarding to aromas it has a mild malt roastiness with notes of coffee, nuts and caramel. A moderate hops aroma is evident. In mouth you can feel the nutty toffee character turning into coffee and dark chocolate. It has a correct amount of acrid. The subtle bitterness lingers at the end, rounding the sip.The general impression is that of a fully well balanced ale.That characteristic, together with its medium body and its moderated carbonation led me to think on it as a Porter- Whereas Stouts are more between the extremes of sweet and dry. In any case, Porter or Stout, it is an extraordinary beer we hope Cotoya B. keeps brewing as part of its promising project. We strongly appoint it, without hesitation, as the flag ship of the Brewery.

5 comentarios:

cotoya dijo...

Gracias por los comentarios. Cada vez lo tengo menos claro el estilo de la cerveza, aunque la inteción era hacer una stout.
Quizás todos tenemos un referente de stout demasiado estricto en la Guinness mientras que las porter son de una variedad más amplia, creo yo que excesiva, ya que bajo esta etiqueta se agrupan cervezas que poco tienen en común. a ver si nos aclaras un poco las cosas.

Chela dijo...

Los comentarios son merecios, en serio, porque esta vez ficiste una cerveza muy potente, de muncho nivel.

Lo que apuntes ye más que acertáo pero encerrando una vez más otra de les grandes paradoxes d'esti estilu. Lo que la mayoría asociamos como stout nun dexa de ser una versión seca de la stout orixinal. Al igual que la Porter y les sos milenta variedaes, la stout, siendo una variedá de Porter, coye fuercia propia y desarrollase n'otros tantos estílos.
Ye un tema apasionante pero más compleju y liosu de lo que paez.Toy desenrediando la madexa pa poder sacar unes notes que, aunque no novedoses, seran aclaratories pa ayudar po lo menos a entender un poco esti estílu, tan densu como'l cuerpu d'una seca Guinness o una bona Beamish.

GALGUERA dijo...

Cerveza cojonuda,ya comente que se me parece muchisimo a la st. peters old style porter, es decir una maravilla y riquísima.
Te salió cojonuda cotoya y espero que pa la próxima vez que hagas cerveza me avises,me gustaria aprender.
muchas felicidades y dale caña a la producción.

Chela dijo...

Les comparaciones son odioses pero si recuerda un poco, de lejos a esa cerveza, de toles maneres, y sin entrar en los detalles que les diferencien ,hay que añadir que la Cotoya Black tien personalidá propia, y eso ye de agradecer n'una cerveza artesanal

somebody dijo...

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